Bezoek en beleef: wandeling langs hoogtepunten
Deze wandeling van 3,8 kilometer neemt je mee langs toppers in het toeristische hart van Brugge. Een portie geschiedenis, leuke anekdotes en tips voor de beste foto's houden je gezelschap. Echt quality time voor levensgenieters!
Vooraf
- Begeleiding tijdens het wandelen is aangeraden.
- Je hoeft de wandeling niet integraal te volgen. Pas de route aan volgens jouw mogelijkheden en behoeften. De donkeroranje lijnen op de kaart helpen je daarbij.
- Je kan het parcours ook inkorten door de aangeduide markering op het routeplan te volgen.
- Een bepaald monument of museum heeft je voorkeur? Zoek het bij de genummerde hoofdlocaties en ga er direct naartoe. Let wel, niet alle toeristische trekpleisters zijn opgenomen in de lijst. Je treft hier enkel locaties die op of dichtbij de route liggen.
Dit kom je onderweg tegen
Naar de start van de wandeling
De wandeling start aan infokantoor 't Zand (Concertgebouw) . Wie met de trein komt, vindt in het station toegankelijke toiletten en je kan iets eten of drinken bij Exki . Wil je nog iets vragen, dan kan je terecht in infokantoor Stationsplein . Je vindt het kantoor in de perrongang door de borden richting de uitgang 'Centrum' te volgen.
Verlaat het station via de uitgang 'Centrum' en steek het Stationsplein schuin links over. Geleidelijnen helpen je vanaf de hoofduitgang naar de overkant van het plein. Ze volgen de cirkel van de busperrons en brengen je naar het zebrapad richting centrum. Het plein zelf bestaat uit vlakke mozaïekkasseien.
Steek de verkeersring (Buiten Begijnenvest) over aan de verkeerslichten en neem links het pad door het Koning Albert I-park. Dit pad in vlakke graniet loopt tot aan 't Zand. Het is vlot toegankelijk en licht glooiend.
1 Concertgebouw Brugge
Het Concertgebouw Brugge behoort tot de wereldtop en is niet meer weg te denken uit het internationale muziek- en hedendaags danslandschap. De cultuurtempel aan 't Zand valt op door zijn rode kleur en het monolithische formaat. Minder zichtbaar, maar minstens even belangrijk is de hoogstaande akoestische kwaliteit van de zalen. Zowel artiesten als publiek genieten in de imposante Concertzaal of intieme Kamermuziekzaal van een sublieme klank. Concertgebouw Brugge is tevens een open huis waar verschillende kunstvormen een plek krijgen. Je kan ze ontdekken dankzij het Concertgebouw Circuit, een belevingsparcours dat je tot achter de schermen voert. De kers op de taart is het dakterras op de zevende verdieping, met een prachtig uitzicht op de Brugse skyline.
Contactgegevens
't Zand 348000 Brugge
Bel 0032 50 47 69 99 (algemeen)
en 0032 78 15 20 20 (ticketlijn)
Mail info@concertgebouw.be
Bezoek www.concertgebouw.be
Toegankelijkheid Concertgebouw Brugge
De toegangsroute via het plein voor het gebouw is voldoende breed en vlak. Er zijn verschillende ingangen met deuren die breed genoeg zijn, maar wel manueel te openen en zwaar. In de inkomhal is een beperkt onderrijdbare balie aanwezig. Van hieruit kan je makkelijk het Concertgebouwcafé op de begane grond bereiken, alsook (via lift en hellend vlak) de Foyer Parterre op de eerste verdieping. Het hellend vlak is te lang en steil om zelfstandig comfortabel te overbruggen, de lift is wel goed toegankelijk.
Aangepast sanitair vind je in de inkomhal ter hoogte van de vestiaire (goed bruikbaar op enkele knelpunten na), op de Foyer Parterre (klein, opstelruimtes worden gehinderd door plaatsing van sanitaire toestellen) en in de Lantaarntoren (goed toegankelijk).
Het Concertgebouw Circuit is deels toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daarom kan je begeleiding aanvragen om een alternatieve belevingsroute te volgen met een iPad. Daarop staan de elementen van de reguliere route die je anders zou missen. Er is een audiogids, maar geen audiodescriptie. Het bezoek focust deels op geluid en muziek. Voor doven en slechthorenden is er een voelstoel, een luisterinstallatie waarin geluid niet enkel hoorbaar, maar ook voelbaar is.
Start van de wandeling
Op de begane grond van het Concertgebouw Brugge bevinden zich het Concertgebouwcafé en een toeristisch infokantoor . Ga met je rug naar de toegang van het infokantoor staan en steek het plein schuin links over naar het paviljoen van de ondergrondse parking. Daar vind je ook een toegankelijk toilet . Er is een geleidelijn aanwezig vanaf de hoek van het Concertgebouw richting het plein.
Ga voorbij het paviljoen nog even rechtdoor over 't Zand. Hou de restaurants en cafés aan je rechterkant. Neem dan de eerste straat rechts, de Zuidzandstraat. In deze winkelstraat blijf je aan de rechterkant. Bij het kruisen van de eerste zijstraat moet je twee kleine drempels over. Wat verderop sla je rechts Sint-Salvatorskerkhof in. Ter hoogte van dit kruispunt vind je aan de overkant van de Zuidzandstraat een Panos , waar je iets lekkers kan afhalen. Om de drempelloos toegankelijke Sint-Salvatorskathedraal te bezoeken steek je Sint-Salvatorskerkhof schuin links over.
2 Sint-Salvatorskathedraal
Contactgegevens
Steenstraat8000 Brugge
Bel 0032 50 33 61 88
Mail info@sintsalvator.be
Bezoek www.sintsalvator.be
Toegankelijkheid Sint-Salvatorskathedraal
Het plein voor de kathedraal is aangelegd in trapvorm. Bovenaan de trappen is een waarschuwingsstrook met noppen aangebracht. Aan de kant van Sint-Salvatorskerkhof voert een drempelloze helling je tot aan de ingang van de kathedraal.
Weer op weg
Van de Sint-Salvatorskathedraal vervolg je je weg via Sint-Salvatorskerkhof. Ga achterlangs de kathedraal - er zijn hier enkele rustig gelegen zitbankjes - en neem dan de derde straat rechts, de Heilige Geeststraat. Blijf aan de rechterkant en ga op het einde, ter hoogte van de voet van de O.L.V.-kerk, opnieuw naar rechts, de Mariastraat in. Blijf de Mariastraat volgen op het rechtervoetpad, tot je aan je rechterhand een passage opmerkt. Sla hierin en betreed het Eleonora Verbekehof, op de site Oud Sint-Jan.
3 Museum Sint-Janshospitaal
Contactgegevens
Mariastraat 388000 Brugge
Bel 0032 50 44 87 11
Mail musea@brugge.be
Bezoek www.museabrugge.be
Toegankelijkheid Museum Sint-Janshospitaal
Het Sint-Janshospitaal is goed rolstoeltoegankelijk en de meeste zalen zijn bereikbaar, ook dankzij een voldoende ruime lift en een tweede kleine plateaulift (toegang tot één zaal). De liften zijn voorzien van knoppen met reliëfaanduiding. Je kan wellicht wat hulp gebruiken op enkele iets te steile hellingen en bij een zware deur. Het tentoongestelde materiaal is goed te bezichtigen. In het aangepaste toilet heb je wellicht hulp nodig vanwege de nipte ruimte en een verkeerd geplaatste muurbeugel. Vanaf najaar 2023 is er een gratis meertalige audiotour die je kan volgen met je eigen smartphone of tablet. Je scant QR codes en krijgt de uitleg te horen via je toestel. Neem dus zeker een hoofdtelefoon of oortjes mee.
De kloostergang waarin de hospitaalapotheek zich bevindt, bereik je via het Eleonora Verbekehof. Dit verkeersarme pleintje met een ondergrond van vlakke kasseien is vlot toegankelijk via de doorgang langs een overdekte passage in de Mariastraat. De ingang tot de kloostergang bevindt zich tussen enkele kruidenperkjes die netjes afgeboord zijn. In de kloostergang kan een rijplank voorzien worden om de twee treden naar de hospitaalapotheek te overbruggen.
Weer op weg
Om het hedendaagse kunstwerk 'De aderen van het klooster' van Giuseppe Penone te bekijken op de site Oud Sint-Jan, ga je op het Eleonora Verbekehof met je gezicht naar de middeleeuwse ziekenzalen staan, met de passage naar de Mariastraat aan je linkerkant. Draai naar rechts en ga de hoek om naar links. Je gaat nu lichtjes naar beneden . Een paar meter verder ligt het kunstwerk, letterlijk voor de deur van het voormalige zusterklooster en achter de ziekenzalen van het Sint-Janshospitaal .
Keer terug om de site Oud Sint-Jan te verlaten: ga weer langs het Eleonora Verbekehof en dan rechtdoor de overdekte passage in die naar de Mariastraat leidt. In de Mariastraat ga je naar rechts. Ter hoogte van het Sint-Janshospitaal steek je de straat over naar het O.L.V.-kerkhof-Zuid. Volg deze straat tot je aan de Bonifaciusbrug komt. De brug kan je vanwege de trapjes met kasseien niet oversteken, maar ook naast de brug kan je perfect genieten van de pittoreske omgeving met de O.L.V.-kerk en het Gruuthusemuseum .
Weer op weg
Vanaf de Bonifaciusbrug loopt, tussen de O.L.V.-kerk en het Gruuthusepaleis, een smal wandelpad dat je naar de voorzijde en ingang van deze monumenten leidt. Aan je rechterkant verschijnt het hedendaagse onthaalpaviljoen van Musea Brugge, dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Hier koop je tickets voor het O.L.V.-kerk Museum en het Gruuthusemuseum . Via de onderdoorgang van het paviljoen bereik je het binnenplein van het Gruuthusepaleis en het aangepaste toilet van het Gruuthusemuseum. Dankzij een comfortstrook kan je het plein makkelijk oversteken. Via de toegangspoort aan de andere kant verlaat je het plein.
4 O.L.V.-kerk Museum
Contactgegevens
Mariastraat8000 Brugge
Bel 0032 50 44 87 11
Mail musea@brugge.be
Bezoek www.museabrugge.be
Toegankelijkheid O.L.V.-kerk Museum
De ingang van het O.L.V.-kerk Museum ligt aan de kant van het Guido Gezelleplein waar ook twee aangepaste parkeerplaatsen zijn. De ingang heeft trappen en een behoorlijk steile helling waar je zeker hulp nodig hebt. De hoofdbeuk van de kerk is goed toegankelijk, al kan je wel hulp gebruiken voor een aantal hellingen, bijvoorbeeld om bij de praalgraven te komen. In de kerk is een voelstation geplaatst. Slechtziende en blinde bezoekers kunnen er een 3D-print van het beeld 'Madonna met Kind' betasten, het koude carraramarmer voelen waaruit het beeld gehouwen werd en het altaar ontdekken waarin het beeld prijkt.
5 Gruuthusemuseum
Contactgegevens
Dijver 17C8000 Brugge
Bel 0032 50 44 84 11
Mail musea@brugge.be
Bezoek www.museabrugge.be
Toegankelijkheid Gruuthusemuseum
Het Gruuthusemuseum is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers omdat het historische gebouw veel complexe niveauverschillen heeft. Toch wil het museum zo inclusief mogelijk zijn. Voor bezoekers met een visuele beperking spreekt men de zintuigen aan met maquettes, replica's en andere tactiele objecten, vergezeld van een aangepaste beschrijvende audiogids. Voor bezoekers met een auditieve beperking zijn geluidsfragmenten vervangen door alternatieven zoals ondertitels en uitgeschreven teksten. Een visiogids in Vlaamse gebarentaal en International Sign (IS) maakt een bezoek helemaal af. Via de onderdoorgang van het onthaalpaviljoen kan je het aangepaste toilet van het Gruuthusemuseum bereiken.
Weer op weg
Verlaat het binnenplein van het Gruuthusemuseum via de toegangspoort, sla linksaf in de Gruuthusestraat en houd deze straatkant enkele meters aan tot net voor de O.L.V.-kerk. Daar steek je over naar het Guido Gezelleplein, geplaveid met vlakke kasseien en uitgerust met enkele zitbankjes. Draai na het oversteken naar links, passeer de restaurants en neem dan direct de eerste straat rechts. Dit is de Mariastraat die je naar het Simon Stevinplein brengt.
Op het einde van de Mariastraat ga je naar rechts in de Oude Burg. Het Simon Stevinplein ligt nu aan je linkerkant. Het plein bestaat uit mozaïekkasseien. De terrassen centraal op het plein zijn afgeboord met bloembakken en tussen de terrassen bevinden zich fietsenstallingen. De terrassen aan de zijkanten van het plein zijn niet allemaal afgeboord. Links en rechts van het centrale gedeelte ligt telkens een goot. Op het plein zijn zitbankjes aanwezig die het best toegankelijk zijn vanuit de kant van de Steenstraat. Op het Simon Stevinplein kan je de hele dag terecht in bakkerij-restaurant Le Pain Quotidien .
Om de wandelroute te vervolgen loop je aan de rechterkant van het Simon Stevinplein. Nog op het plein sla je rechts een steegje in, de Loppemstraat. Loop dit steegje uit en sla op het einde links de Oude Burg in. Voor een hapje of een drankje in De Verbeelding , ga je echter naar rechts.
Je blijft aan de linkerkant van de Oude Burg waar even later het voetpad versmalt tot 70 centimeter. Is dit voor jou een obstakel, steek dan de Oude Burg schuin rechts over richting het verlaagde voetpad aan de overkant en vervolg je weg verder naar links. Je kan de straat terug schuin oversteken direct voorbij de fietsenstallingen of even verderop ter hoogte van de Kartuizerinnenstraat. Je bereikt nu vanzelf de Stadshallen .
TIP: Ga even de Kartuizerinnenstraat in om de Militaire Kapel en brouwerij Bourgogne des Flandres te bezichtigen. Aan de rechterkant van de straat is het voetpad vrij smal (83 centimeter) ter hoogte van het plantvak. Het voetpad dan de linkerkant is vlot betreedbaar tot aan de bocht. Bourgogne des Flandres bevindt zich net voorbij de bocht aan de rechterkant. Om de wandelroute verder te zetten, keer je terug naar de Oude Burg. Je steekt hier schuin over richting de Stadshallen .
Ga onder de gaanderij van de Stadshallen om via de poort het binnenplein van de Stadshallen te bereiken. Hier heb je een mooi zicht op het Belfort en als je het binnenplein oversteekt kom je op de Markt.
6 Bourgogne des Flandres
Contactgegevens
Kartuizerinnenstraat 68000 Brugge
Bel 0032 50 33 54 26
Mail visits@bourgognedesflandres.be
Bezoek www.bourgognedesflandres.be
Toegankelijkheid Bourgogne des Flandres
De toegang tot de brouwerij is drempelloos bereikbaar via de ingang van de brasserie. Het aangepaste toilet bereik je door de lift te nemen. In de expositieruimte zijn meerdere hellende vlakken aanwezig. Oprijplaten en mobiele hellende leggers vergemakkelijken je verplaatsing, maar toch is hier assistentie nodig. Het buitenterras is eveneens rolstoeltoegankelijk en heeft onderrijdbare tafels. Het terras aan de waterkant is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
De Markt verkennen
De Markt is een van de centrale pleinen in de stad. Het is aangelegd in goed begaanbare mozaïekkasseien. De vele terrassen situeren zich aan de zijkanten en zijn het grootste deel van het jaar afgezoomd met bloembakken. Op het middenplein bevinden zich rondom het standbeeld van de Brugse volkshelden Jan Breydel en Pieter De Coninck enkele zitbankjes. Met je rug naar het Belfort , kan je na het passeren van een stoeprand van 3 centimeter de Markt schuin rechts oversteken om naar het Historium Brugge te gaan. In datzelfde gebouw bevinden zich ook een toeristisch infokantoor en het Duvelorium Grand Beer Cafe .
Vanuit het Historium Brugge ga je naar links en houd je best de linkerkant aan om eerst voorbij het Provinciaal Hof te komen en vervolgens, op de hoek met de Breidelstraat, het gebouw dat Bruges Beer Experience huisvest. Aan deze kant van de Markt is een strook voelbare, gladde stenen aangebracht, die je kan gebruiken als gidslijn. Nabij en op de Markt kan je naar een toegankelijk toilet op de binnenkoer van de Stadshallen , een toegankelijk toilet in Historium Brugge of naar een 'changing place' in het Provinciaal Hof (vanaf voorjaar 2024) .
7 Belfort en Stadshallen
Contactgegevens
Markt 78000 Brugge
Bel 0032 50 44 87 11
Mail musea@brugge.be
Bezoek www.museabrugge.be
Toegankelijkheid Belfort en Stadshallen
Het Belfort is niet rolstoeltoegankelijk, maar de Stadshallen wel. Het toegangspad en de binnenkoer van de Stadshallen bestaan uit vlakke kasseien. Op de binnenkoer vind je een goed toegankelijk toilet . De Garemijnzaal is het vlotst bereikbaar en toegankelijk. De zalen op de verdieping zijn bereikbaar met de lift, maar hulp kan nodig zijn bij enkele steilere hellingen en bij de versmalling bij het verlaten van de lift op de eerste verdieping. Als je van de Garemijnzaal komt, tref je op de Markt, links vóór het gebouw en tussen de zitbanken, een voelmaquette met informatie in braille.
8 Historium Brugge
Contactgegevens
Markt 18000 Brugge
Bel 0032 50 27 03 11
Mail info@historium.be
Bezoek www.historium.be
Toegankelijkheid Historium Brugge
Het Historium Brugge heeft een alternatieve toegang met lift. Ga in de inkomhal rechtdoor en vlak vóór je de binnenkoer bereikt, vind je links de lift in een kleine hal. Bij de attractie 'Historium Story' is voor rolstoelgebruikers een alternatief parcours voorzien met begeleiding, want op bepaalde plaatsen moet je de lift nemen. De sporadische kasseien op het parcours zijn vrij goed berijdbaar. Het toegankelijke toilet heeft de nodige opstelruimte en beugels, enkel naast de deurklink langs de binnenkant heb je beperkte ruimte. De teksten bij de attractie zijn vrij klein en niet voor iedereen leesbaar, maar dankzij een audiogids beleef je alles in je eigen taal (tien talen beschikbaar). Voor slechthorenden is er een ringleiding voorzien.
9 Provinciaal Hof
Waar nu het neogotische Provinciaal Hof staat, bevond zich tussen de 13de en 19de eeuw eerst de iconische Waterhalle (een gotisch maritiem pakhuis) en vervolgens een monumentaal neoclassicistisch huizencomplex. In het Provinciaal Hof vond tot in 1999 de provincieraad plaats, maar momenteel wordt het omgevormd tot een spreekwoordelijke toegangspoort tot de provincie. Als het gebouw klaar is, zal je binnen alles te weten komen over het vele moois dat de provincie West-Vlaanderen, inclusief provinciehoofdstad Brugge, te bieden heeft. Ook de geschiedenis van het gebouw zelf zal aandacht krijgen.
Contactgegevens
Markt 38000 Brugge
Mail provinciaalhof@west-vlaanderen.be
Bezoek www.provinciaalhof.be
Toegankelijkheid Provinciaal Hof
Tot voorjaar 2024 ondergaat het Provinciaal Hof een grondige restauratie, renovatie en herinrichting waardoor het gebouw niet bezocht kan worden. Na opening zal het gebouw integraal toegankelijk zijn. Voor rolstoelgebruikers komt naast de brede trappartij op de Markt een nieuwe toegang met lift. Binnen in het gebouw voert een tweede toegankelijke lift naar alle verdiepingen. De nieuwe sanitaire blokken krijgen aangepaste toiletten en een ruime en comfortabele 'changing place' waar ook plaats is voor assistentie. Ook de bezoekersbeleving krijgt een toegankelijke invulling met aangepaste informatiedragers, onderrijdbaar meubilair en hoge en lage belevingselementen.
Weer op weg
Op de hoek van de Markt en de Breidelstraat sla je linksaf om richting de Burg te gaan. Bij de afslag staan betonnen palen met kettingen ertussen. Om die te vermijden, houd je op de Markt best zo veel mogelijk links. De ingang naar het niet-rolstoeltoegankelijke Bruges Beer Experience ligt direct na het inslaan in de Breidelstraat op je linkerkant.
Halverwege aan je rechterkant duikt een smal steegje op, De Garre. De toegang is net breed genoeg (77 centimeter) om er even in te gaan. Het steegje helt vrij steil af en heeft een ondergrond van erg hobbelige kasseien. Net naast de toegang naar het steegje vind je Chez Albert , een takeaway-adres voor Luikse wafels.
10 Bruges Beer Experience
Contactgegevens
Breidelstraat 38000 Brugge
Bel 0032 50 69 92 29
Mail info@mybeerexperience.com
Bezoek www.mybeerexperience.com
Toegankelijkheid Bruges Beer Experience
Het museum is niet rolstoeltoegankelijk. Blinden en slechtzienden kunnen via een tablet alle teksten beluisteren. De iPad wordt meegegeven met twee koptelefoons zodat de blinde of slechtziende bezoeker en de begeleider samen de attractie kunnen beleven. Voor bezoekers met een auditieve beperking is een vertaling naar Vlaamse gebarentaal beschikbaar.
De Burg verkennen
Aangekomen op de Burg sla je meteen af naar rechts, want in de rechterhoek van het plein vind je de beroemde Basiliek van het Heilig Bloed . Links daarvan en centraal staat het Stadhuis . Het gebouw in wit met goud daarnaast is de Civiele Griffie, met in de hoek de toegang tot het Brugse Vrije . De Burg is aangelegd in vlakke mozaïekkasseien. Er staan zitbanken ter hoogte van het Brugse Vrije. Recht tegenover het Stadhuis stond tot eind 18de eeuw de Sint-Donaaskathedraal. Nu is dit deel van de Burg beplant met bomen, met daaronder zitbankjes. Ter hoogte van het Crown Plaza hotel is een verlaagd stuk voetpad, zodat je met de rolstoel de zitbankjes kan bereiken. Op de Burg bevinden zich ook twee aangepaste parkeerplaatsen.
11 Basiliek van het Heilig Bloed
Contactgegevens
Burg 138000 Brugge
Bel 0032 50 33 67 92
Mail info@holyblood.com
Bezoek www.holyblood.com
Toegankelijkheid Basiliek van het Heilig Bloed
De benedenkapel is drempelloos bereikbaar, maar de circulatieruimte aan de ingang is beperkt en de deur vrij zwaar. Een eerder steil hellend vlak voert je naar enkele kleinere ruimtes. Wil je de bovenkapel en schatkamer bezoeken, bel dan aan bij de lift en spreek in de speaker. De lift in- en uitrijden vraagt soms wat manoeuvreren. De dubbele deur naar de bovenkapel is vrij zwaar. Op de verdieping zijn er smallere, maar bruikbare doorgangen. In de zalen zelf is er voldoende circulatieruimte. Het tentoongestelde materiaal in de schatkamer is voor een rolstoelgebruiker moeilijker zichtbaar.
12 Stadhuis
Contactgegevens
Burg 128000 Brugge
Bel 0032 50 44 87 11
Mail musea@brugge.be
Bezoek www.museabrugge.be
Toegankelijkheid Stadhuis
De ingang, onthaalbalie en zalen van het stadhuis zijn goed toegankelijk. Aan de lift heb je waarschijnlijk hulp nodig om de sasdeuren te openen en de knoppen te bedienen. Meld je daarvoor aan bij de onderrijdbare balie. In de historische zaal kan je gebruik maken van een gratis audiogids in 3 talen (NL FR EN). Let op: de Gotische Zaal en de historische zaal zijn niet toegankelijk voor bezoekers tijdens huwelijksplechtigheden.
13 Brugse Vrije
Contactgegevens
Burg 11A8000 Brugge
Bel 0032 50 44 87 11
Mail musea@brugge.be
Bezoek www.museabrugge.be
Toegankelijkheid Brugse Vrije
De inkom met de drie treden is niet toegankelijk. Vraag daarom dan de onthaalbalie van het Brugse Vrije om een oprijplaat te leggen. Deze oprijplaat is wel erg steil, dus een sterke duwer die een handje helpt is een must. De renaissancezaal met de pronkschouw is drempelloos bereikbaar en toegankelijk, al heb je misschien hulp nodig om de dubbele deur te openen. Voor deze zaal is een gratis audiotour in vijf talen (NL FR DE EN ES) beschikbaar die je kan volgen met je eigen smartphone of tablet. Je scant QR codes en krijgt de uitleg te horen via je toestel. Neem dus zeker een hoofdtelefoon of oortjes mee. Let op: je tickets voor het Brugse Vrije koop je in het Stadhuis .
Weer op weg
Ga op de Burg door de poort tussen de Civiele Griffie en het Stadhuis recht de Blinde-Ezelstraat in. Deze drempelloze voetgangersstraat heeft een ondergrond van vlakke mozaïekkasseien. Ze komt uit op de Vismarkt, eveneens aangelegd in vlakke mozaïekkasseien. Net voor je de Vismarkt bereikt staan links in de Steenhouwersdijk enkele zitbankjes vanwaar je een mooi zicht krijgt. Draai 180 graden en sla, met je rug naar de Vismarkt, net voor het water af naar links. Je komt uit op het Huidenvettersplein. Steek het Huidenvettersplein over. Misschien heb je hulp nodig om de lichtjes steile helling naar de Rozenhoedkaai op te gaan. Recht voor je ligt de straat Pandreitje. Sla op de Rozenhoedkaai rechtsaf en blijf die aan de rechterkant volgen. Aan de Nepomucenusbrug op de kruising met de Wollestraat kan je hulp nodig hebben bij een moeilijke oversteek met een drempeltje en een helling . Wil je even gaan kijken in de fotogenieke Passage Bourgondisch Cruyce? Ga dan, vóór je op de brug oversteekt, naar rechts en volg de Wollestraat. Ter hoogte van de Kartuizerinnenstraat (links) verschijnt de Passage aan je rechterkant. Onderweg kom je restaurant Delicious tegen.
Keer terug om de wandeling te vervolgen richting de Dijver. Houd rechts aan in de Dijver. De stoep in vlakke granietstenen loopt aan het begin van de Dijver licht hellend af .
14 Rozenhoedkaai en Passage Bourgondisch Cruyce
Wie indruk wil maken op Instagram, moet zeker plaatjes schieten op de Rozenhoedkaai. Ooit heette deze plek Zoutdijk, omdat hier de schepen aanmeerden die zout kwamen lossen. In de 18de eeuw was het de place to be als je een rozenkrans (paternoster) op de kop wilde tikken. Dat verklaart de naamswissel, want een 'rozenhoedje' is een ingekorte versie van het rozenkransgebed. Vandaag is dit een van de allermooiste stadsgezichten. Zomer of winter, ochtend of avond, zon of regen, de romantiek van de Rozenhoedkaai werkt altijd. Iets minder bekend en rustiger, maar minstens even idyllisch is de Passage Bourgondisch Cruyce. Wie het doorsteekje vindt (zie 'Weer op weg*), krijgt een fantastisch zicht op de reitjes geserveerd. Zoeken loont dus!
Toegankelijkheid Rozenhoedkaai en Passage Bourgondisch Cruyce
De voetpaden in de Rozenhoedkaai en Wollestraat bestaan uit vlakke granietstenen. Passage Bourgondisch Cruyce heeft een vlakke ondergrond.
15 Dijver
Door het ontbreken van kaaimuren is dit de enige plek in de stad waar de Reie haar natuurlijke uitzicht enigszins bewaard heeft. Toch heet deze rei geen 'rei' zoals vrijwel overal elders, maar Dijver, wat 'heilig water' betekent in het Keltisch. Het is wellicht de oudste plaatsnaam in de stad. De Kelten beschouwden deze plek langs het water hoogstwaarschijnlijk als een sacrale cultusplek door de aanwezigheid van een bos met eikenbomen. De eik gold bij de Kelten als heilige boom. Vandaag zwaait niet de natuur, maar cultuur en onderwijs de scepter, want je vindt hier het befaamde Groeningemuseum en het Europacollege, een postuniversitaire opleiding voor studenten uit alle hoeken van de wereld.
Toegankelijkheid Dijver
Het wandelpad aan de Dijver heeft een halfverharde ondergrond in dolomiet. Ter hoogte van de bomenrijen is er geen afboording tussen het wandelpad en het water. Op de middenstrook vind je tussen de bomen verschillende zitbanken.
Weer op weg
Blijf rechtdoor gaan op de Dijver. Bijna dan het einde van de bomenrijen steek je de straat over om via een verlaagde stoeprand de rococopoort naar het Groeningemuseum door te gaan. Een pad in vlakke kasseien leidt je door de tuintjes van het museum naar de ingang. Om de ingang te bereiken moet je ook eerst een korte strook moeilijk begaanbare kasseien en een vrij steile afdaling in traanplaat voorbij. Je komt daarna vanzelf bij een poort die uitkomt op het straatje Groeninge. Dat steek je recht over om door een tweede poort in een pittoresk stadspark, het Hof Arents , te belanden. Bezoek je graag ook het museum? Draai dan na de traanplaat naar links en je vindt de ingang van het museum recht voor je.
Wie de traanplaat in de binnentuin van het Groeningemuseum liever vermijdt, gaat de rococopoort op Dijver voorbij en slaat linksaf de eerstvolgende straat Groeninge in. Een beetje verder tref je dan links de zijingang van het Groeningemuseum en rechts de poort naar het Hof Arents . Vlakbij het Hof Arents ligt ook de eerder vermelde Bonifaciusbrug.
16 Groeningemuseum
Contactgegevens
Dijver 128000 Brugge
Bel 0032 50 44 87 11
Mail musea@brugge.be
Bezoek www.museabrugge.be
Toegankelijkheid Groeningemuseum
De museumingang via de dubbele deur is drempelloos. Alle ruimtes zijn voldoende groot en goed bereikbaar, alleen de helling naar de museumshop en de eerste museumzaal is ietwat steil. De schilderijen zijn voor iedereen goed zichtbaar en de bijhorende teksten goed leesbaar. Er is een gratis audiotour die je kan volgen met je eigen smartphone of tablet. Je scant QR codes en krijgt de uitleg (keuze uit NL FR DE EN) te horen via je toestel. Neem dus zeker een hoofdtelefoon of oortjes mee. Bezoekers met een visuele beperking kunnen een aangepaste gidsbeurt aanvragen. De route naar en ook het aangepaste toilet zelf zijn krap. Hier heb je wellicht hulp nodig om te manoeuvreren. Er is een beugel voorzien, maar de wastafel is moeilijker bruikbaar. Op het Guido Gezelleplein, op minder dan 200 meter van het museum zijn twee aangepaste parkeerplaatsen. Wie graag ook de binnentuin bezoekt, moet rekening houden met een pad dat bestaat uit vlakke kasseien en met een helling. De helling kan je vermijden door de tuin te betreden via de zijingang in de straat Groeninge.
17 Hof Arents
Het Hof Arents baadt in een intieme atmosfeer: groen waartussen bankjes verborgen staan, een streepje kunst en een prachtig uitzicht op de O.L.V.-kerk en het Gruuthusepaleis . Begin 20ste eeuw besloot de stad het witte classicistische pand, op de brug naar het nabijgelegen Gruuthusedomein, met bijhorend 18de-eeuws koetshuis en tuin aan te kopen. De privétuin vormde men om tot een publiek park. In de tuin vallen de twee zuilen van de Waterhalle op, het maritieme station met opslagplaats dat ooit op de Markt stond. De beeldengroep 'Vier Ruiters van de Apocalyps' van Rik Poot is een huiveringwekkende evocatie van vier gruwelen: Revolutie, Oorlog, Honger en Dood.
Toegankelijkheid Hof Arents
Het Hof Arents is drempelloos bereikbaar via brede paden in vlakke kasseien. Aan de ingangspoort aan de kant van de straat Groeninge is er een kleine verzakking aan de dorpel. In het parkje zelf zijn meerdere paden onverhard, maar ze zijn allemaal vlak.
Weer op weg
Verlaat het Hof Arents via de poort links van de Bonifaciusbrug en je komt opnieuw uit in Groeninge. Ga rechtdoor en neem de eerste straat rechts, de Kastanjeboomstraat die hellend oploopt .
Wil je een kortere route volgen? Sla dan op het einde van de Kastanieboomstraat rechtsaf in de Mariastraat . Je volgt dan een eerder afgelegd stuk van de route, maar in omgekeerde richting. Een beetje verder in de Mariastraat, aan de voet van de O.L.V.-kerk, sla je links de Heilige Geeststraat in. Op het einde draai je naar links, Sint-Salvatorkerkhof in. Ga achterlangs de Sint-Salvatorskathedraal, draai mee met de weg naar rechts en je komt weer in de Zuidzandstraat. Hier sla je linksaf en zo kan je teruggaan naar het vertrekpunt van de wandeling, op 't Zand.
Wie graag de wandeling voortzet, gaat op het einde van de Kastanieboomstraat naar links de Katelijnestraat in. In deze straat vind je tearoom De Proeverie en restaurant Less is More . Steek schuin over richting de Stoofstraat, die je vervolgens ook inslaat. De Stoofstraat komt uit op het Walplein. Begeef je direct naar de rechterkant van het plein en vervolg je weg rechtdoor via het voetpad langs brouwerij De Halve Maan. Je moet wel één oversteek maken om dat voetpad te bereiken. De stoeprand heeft een kleine drempel .
Het middelste deel van het Walplein is moeilijk toegankelijk, omdat de stenen er erg ongelijk liggen. Er staan veel terrassen zonder afboording. Heb je een hongertje of een dorstje? Dan kan je terecht bij Bistrobar Boreas . Ga voorbij brouwerij De Halve Maan en sla op het einde van het Walplein rechts de Wijngaardstraat in. Die brengt je naar het Wingaardplein met de beroemde zwanen en naar het Begijnhof . Onderweg ben je langs de restaurants Tonka , La Dentellière , Venezia del Nord en Maximiliaan van Oostenrijk gekomen. Wie zin heeft in een ijsje rept zich naar Pralifino .
Nieuwsgierig naar een Brugs godshuis ? Ga dan op het einde van het Walplein eerst nog even rechtdoor, de Noordstraat in. Enkele meters verder tref je aan de rechterkant godshuis De Vos.
Weer op weg
Het wandelpad op het Wijngaardplein heeft een ondergrond van vlakke mozaïekkasseien die hier en daar wat ongelijk liggen. Aan de waterpomp met paardenhoofden kan je rechts afslaan naar de hoofdpoort van het Begijnhof . De Begijnhofbrug die naar de ingang leidt, heeft een steile helling en het stuk erna bestaat uit bolle kasseien .
Rolstoelgebruikers gaan beter nog even rechtdoor over het Wijngaardplein richting het Sashuis naast het Minnewater . Je kan het best zoveel mogelijk rechts houden, dicht tegen de boordstenen naast het hekwerk waarachter de Brugse zwanen vertoeven. De stenen liggen hier wat meer gelijk dan in het midden. Zo bereik je via een vlakke route makkelijk het Begijnhof. Als je even wil rusten, vind je dan de linkerkant enkele zitbanken.
Aangekomen bij het Sashuis sla je rechtsaf en wandel je langs het water via een poort het Begijnhof binnen. Ook hier zijn bolle kasseien , maar er is een comfortstrook in vlakke kasseien aanwezig.
18 Begijnhof
Contactgegevens
Begijnhof 24-28-308000 Brugge
Bel 0032 50 33 00 11
Mail liturgischcentrum@gmail.com
Toegankelijkheid Begijnhof
De hoofdpoort op het Wijngaardplein heeft een steile brug. Neem daarom als alternatief de ingang via de poort dichtbij het Sashuis aan het Minnewater. Na de poort sla je meteen rechtsaf. De volledige binnencirkel van het Begijnhof bestaat uit vlakke en goed berijdbare kasseien. Om op dit toegankelijke pad te komen moet je wel eerst oneffen kasseien oversteken .
Naar het eindpunt van de wandeling
Je verlaat het Begijnhof via de poort bij het Sashuis. Je hebt dan twee opties om langs het Minnewater naar de Vesten te gaan en het laatste stuk van de wandeling af te leggen.
- Via de Poertoren
Je slaat na de poort van het Begijnhof meteen rechtsaf. Volg het pad langs het Minnewater tot aan de stevig uitziende Poertoren op het einde en ga dan naar rechts. Hier is een lichte helling . Volg het pad over de Vesten en ga op het einde naar links, de Oostmeers in. Langs het Minnewater vind je ook nog een aangepast toilet . - Door het Minnewaterpark
Een alternatieve route voert je door het Minnewaterpark. Bij het verlaten van het Begijnhof ga je rechtdoor, waarbij je het Minnewater aan je rechterkant houdt. Je steekt het Wijngaardplein over en gaat de Arsenaalstraat in. Vrijwel aan het begin van die straat vind je de onverharde toegang naar het Minnewaterpark. Je doorkruist het park om dan de andere kant de Vesten op te gaan via het rolstoeltoegankelijke pad. Dit pad is zeer steil en kan glad zijn, dus assistentie is hier nodig. Eenmaal op de Vesten draai je naar rechts en vervolg je je weg. In de buurt vind je een aangepast toilet . Steek de Minnewaterbrug over en houd er zeker even halt om van het uitzicht te genieten. Ga daarna verder rechtdoor, langs de Poertoren, tot dan de Oostmeers, waar je links afslaat.
Of je nu optie 1 of 2 kiest, je ziet nu recht voor je het treinstation van Brugge liggen. Wil je terug naar 't Zand, het startpunt van de wandeling, dan steek je aan de zebrapaden rechts over en neem je het pad door het Koning Albert I-park .
19 Minnewater
De mysterieuze sfeer van het Minnewater en het bijhorende park maken van deze plek een romantische hotspot bij uitstek. Maar hoe ontstond het Minnewater eigenlijk? Daarvoor moeten we terug naar de 12de of 13de eeuw. Op de plek waar een aantal beken samenvloeiden om als rivier de Reie noordwaarts door de stad te stromen, bouwden de Bruggelingen een sluizencomplex om het waterpeil van de Reie beter te kunnen regelen. En voilà, er ontstond een stuwmeertje en het Minnewater was geboren. Het 16de-eeuwse Sashuis bevindt zich precies op de plaats van de vroegere sluizen. De eyecatcher aan de oostkant van het meer is Kasteel de la Faille (19de eeuw), gebouwd in neogotische stijl door een Brugs stadsbestuurder. Is dit geen plek om een kus van je geliefde te stelen?
Toegankelijkheid Minnewater
De meeste straten en paden langs het Minnewater en in het Minnewaterpark zijn goed berijdbaar en begaanbaar. Het zijn veelal onverharde, maar vlakke stukken. Twee mooie routes vind je hierboven.
20 Vesten
De Vesten zijn het grootste beschermde stadsgezicht van Brugge en het ideale flaneertracé. Het parkachtige uitzicht ontstond in de 19de eeuw, maar de Vesten gaan terug op de tweede stadsomwalling uit de 13de eeuw. De Brugse bevolking kende toen een snelle groei. Vele vooral armere lieden en religieuze gemeenschappen gingen buiten de eerste stadsomwalling wonen. Vanaf 1275 breidde de stad Brugge zijn grondgebied ook officieel uit, maar de verdediging ontbrak toen nog. Nadat de Franse koning Filips IV de Schone Brugge innam en zag dat de militaire positie van de uit zijn voegen gegroeide stad lamentabel was, gaf hij opdracht tot het aanleggen van een nieuwe verdediging. In ongeveer drie jaar tijd was de 6,8 kilometer lange omwalling klaar. Nu weet je hoe Brugge dan zijn kenmerkende ei-vorm komt.
Toegankelijkheid Vesten
Dit stuk van de Vesten heeft een halfverharde ondergrond in dolomiet.
21 Koning Albert I-park
Ooit spreidden vrouwen hier het linnen om te bleken in de zon, maar later vanaf de jaren 1830 tuften er treinen richting het station. De spoorbeddingen verdwenen toen het station verhuisde van 't Zand naar de rand van de stad. Bijna waren hier toen hoge flats verrezen of een brede woonboulevard, maar het stadsbestuur koos voor de aanleg van een landschapspark om bezoekers elegant de stad in te leiden. Zo was de stad weer een park rijker. Om een reeks armoedige huisjes in de Westmeers aan het zicht te onttrekken, legde men het terrein glooiend aan. Sommige hellingen bleven behouden tijdens de heraanleg in 2022. Nood dan een pauze? Rust even uit aan de waterrijke plekjes op de uiteinden van het park.
Toegankelijkheid Koning Albert I-park
Door het park loopt een pad in vlakke graniet. Het is vlot toegankelijk en licht glooiend.
In de buurt van de route vind je ook nog:
22 Koninklijke Stadsschouwburg Brugge
Contactgegevens
Vlamingstraat 298000 Brugge
Bel 0032 50 44 30 60
Mail cultuurcentrum@brugge.be
Bezoek www.ccbrugge.be
Toegankelijkheid Koninklijke Stadsschouwburg Brugge
De stadsschouwburg is toegankelijk via een alternatieve ingang aan de zijkant van het gebouw in de Adriaan Willaertstraat, via het ticketbureau. Doorheen het gebouw kan je hulp nodig hebben om dubbele klapdeuren te openen. Er is een lift aanwezig in het gebouw die reikt tot balkon 2. Er zijn twee aangepaste toiletten met beugels op het gelijkvloers. Naast de stadsschouwburg en in de omgeving zijn aangepaste parkeerplaatsen.
23 Frietmuseum
Contactgegevens
Vlamingstraat 338000 Brugge
Bel 0032 50 34 01 50
Mail info@frietmuseum.be
Bezoek www.frietmuseum.be
Toegankelijkheid Frietmuseum
Het toegangspad is goed toegankelijk. Je hebt misschien wat hulp nodig voor het openen van de deur en voor de korte steile helling aan de ingang. De toegang is verder ruim, er is circulatieruimte in de zalen en de verdiepingen zijn bereikbaar via een lift (110 op 124 centimeter). De gang naar de lift op de benedenverdieping is smal, maar bruikbaar. Sommige meubels en vitrines zijn wat moeilijker bruikbaar en minder goed zichtbaar vanuit een rolstoel, net zoals de teksten soms te klein zijn. De ruimte in het aangepaste toilet is beperkt waardoor je er niet kan draaien, maar er is wel opstelruimte naast de toiletpot. Er is enkel een beugel dan de open zijde van de toiletpot. In de omgeving bevinden zich twee aangepaste parkeerplaatsen.
24 Kantcentrum
Contactgegevens
Balstraat 168000 Brugge
Bel 00325033007
Mail info@kantcentrum.eu
Bezoek www.kantcentrum.eu
Toegankelijkheid Kantcentrum
Op het toegangspad moet je over gedeeltelijk opgevoegde bolle kasseien. De ingang, de winkel en alle andere ruimtes zijn vlot toegankelijk met de rolstoel. Er is een onderrijdbare onthaalbalie. Een ruime lift met braille-aanduidingen brengt je op alle verdiepingen. Op twee plaatsen zijn de oproepknoppen van de lift iets minder vlot bereikbaar. Het toilet beschikt over de nodige opstelruimte en beugels. De belevingselementen zijn makkelijk bereikbaar en bruikbaar vanuit de rolstoel en ook de tentoongestelde objecten en teksten zijn goed zichtbaar, onder meer dankzij spiegels in de kijkkasten met kant. De filmfragmenten kregen een ondertiteling en voor mensen met een visuele beperking stelde men een voeldoos met verschillende soorten kant samen. De museumteksten zijn aan de balie beschikbaar in grootletterschrift of kunnen op aanvraag via e-mail doorgestuurd worden. Het centrum biedt tevens bezoeken en workshops op maat voor mensen met een beperking.